Barbecue en de VvE; hoe zit dat?
Eindelijk zon! En voor veel mensen betekent dat: barbecueën. Op het eigen terras of de gemeenschappelijke tuin? Er zijn wel wat voorwaarden verbonden aan een barbecue.
In alle splitsingsreglementen staat dat bewoners geen overlast jegens elkaar mogen veroorzaken. Onnodig zeggen dat de rook van een barbecue wel degelijk onder het begrip ‘overlast’ valt. En afgezien daarvan is het in de meeste gevallen niet toegestaan om een vuur te maken op het balkon of dakterras.
Wie betaalt?
Tegen het houden van een barbecue in de gemeenschappelijke tuin zal weinig bezwaar bestaan. Er is wel één ‘maar’: het festijn mag niet worden bekostigd uit de kas van de VvE. Kantonrechters hebben daar in het verleden al – weliswaar soms tegenstrijdige – uitspraken over gedaan. Het behartigen van belangen betekent toch ook dat je de woonsfeer binnen het complex bevordert? Een barbecue is daar volgens sommigen bij uitstek geschikt voor. En het is een mooie gelegenheid om leden te vragen of ze wellicht wat hand- en spandiensten willen verrichten.
Echter: een eigenaar die de kantonrechter verzoekt om vernietiging van goedkeuring van de financiële stukken waarin de barbecue-uitgave is opgenomen, zal in de meeste gevallen gelijk krijgen. Reden: de VvE heeft ten doel heeft het beheer van het gebouw en het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de eigenaren. En een barbecue valt daar niet onder (een nieuwjaarsreceptie en het ophangen van een AED trouwens ook niet).
Hoe dan?
Wilt u toch een zomers festijn, zoals een barbecue organiseren? Vraag de deelnemers dan om een financiële bijdrage. Dan is er niets aan de hand!
Bron: VvE Belang